IMG_20220128_122313aq

IMG_20220128_122313aq

IMG_20220207_104256A

IMG_20220207_104256A

HYBRIDA_bcn-suites_012

HYBRIDA_bcn-suites_012

HYBRIDA_bcn suites40

HYBRIDA_bcn suites40

HYBRIDA_bcn suites41

HYBRIDA_bcn suites41

HYBRIDA_bcn suites42

HYBRIDA_bcn suites42

0193

0193

HYBRIDA_bcn-suites_38

HYBRIDA_bcn-suites_38

HYBRIDA_bcn suites12B

HYBRIDA_bcn suites12B

190114_diagrama parametria 03_3 columnas

190114_diagrama parametria 03_3 columnas

190114_diagrama parametria 02_3 columnas

190114_diagrama parametria 02_3 columnas

0208

0208

HYBRIDA_bcn-suites_37

HYBRIDA_bcn-suites_37

HYBRIDA_bcn-suites_31

HYBRIDA_bcn-suites_31

HYBRIDA_bcn-suites_32

HYBRIDA_bcn-suites_32

HYBRIDA_bcn suites42a

HYBRIDA_bcn suites42a

HYBRIDA_bcn-suites_36

HYBRIDA_bcn-suites_36

HYBRIDA_bcn-suites_28

HYBRIDA_bcn-suites_28

HYBRIDA_bcn suites30

HYBRIDA_bcn suites30

Tembo Suites and Apartments at Port Forum, BCN

 

Tembo BCN suites es el nou apart hotel que s'esta construint a l'area del Port Fòrum, resultat del concurs internacional convocat per Stahler Real State Group el 2017, guanyat per l’equip d’arquitectura HYBRIDa /aZCON.

En les bases del concurs s’imposa la condició de que en el desenvolupament del projecte basic de la proposta guanyadora, s'hi afegira l'estudi d'arquitectura D388. Aquest treballa en comprovació de l’accessibilitat, desenvolupament del pàrquing i planta tècnica, ja que l’arquitectura del projecte esta clara i fortament definida per HYBRIDA /aZCON en l’avantprojecte i la propietat vol desenvolupar íntegrament la proposta guanyadora.

El projecte basic desenvolupa la proposta guanyadora amb intens detall, perquè quedi absolutament definida la arquitectura que s’haurà d’implementar en executiu i construcció.

 

L'edifici compta amb una superfície construïda de més de 28.000 m2 i consisteix en dues torres de 18 plantes entre les quals a la cara interior apareix un espai intersticial que a manera de cartílag funcionarà com un gran atri. Aquest regularà les condicions climàtiques de les passeres d’accés a les habitacions i conte uns espais penjants d´ús especial amb unes vistes espectaculars.

 

L’edifici esta format pel conjunt de dues lògiques espaials i constructives: una pels espais “designats” com són els apartaments i programa en planta baixa i primera i una altra pels “no designats” com són els passadissos i els espais especials penjats a l’atri. La part designada, respon a una construcció i un sistema més tancat i rígid, la resta (la no designada) actua com un cartílag, moldejable a les diferents actuacions i requeriments i usos, i amb un sistema constructiu lleuger, inicialment pensat integramnet en fusta i enganxat o penjat de l’estructura principal de l'edifici.

L’edifici, volumètricament es tradueix en un sòcol de planta baixa i primera que reconeix els límits del solar i un cos vertical en forma de V que s’alça fins a la planta 18 buscant les millors vistes i reconeixent la morfologia de les torres de l’entorn més immediat.Al ser un edifici d'alçada i amb molta superfici de façana la pell o envolvent sera un tema clau en el projecte. Les torres es tractaran amb dues membranes diferents:

 

1_La membrana que recobreix les façanes exteriors, (que miren al mar, Besos i llobregat) que conte totes les terrasses, es feta de panells de xapa perforada que reforcen la volumetria des de lluny, però permeten les vistes des de les habitacions. Aquesta evolvent te caràcter de filtre solar, d’umbracle, es un edifici en clima mediterrani, per lo tant el tractament de la llum i el control tèrmic es molt important. La bonança climàtica durant 6 mesos a l’any, permet plantejar espais semi exteriors amb vistes al mar. Des de dins els usuaris podran desfruitar de terrasses mediterrànies que miren al mar, i tamitzades d'hombra. Des de lluny però a la vegada els panells repetitius tenen una escala proporcionada a les dimensions de la façana, prenen la funció de definir el volum de l’edifici desde la distancia, creen un efecte d'escama, de pell, que brilla.

Desde el primer moment el concepte de les facanes ha estat crear unes terraçes mediterranees, eliminar la horitzontalitat d'aquestes, i reforçar la volumetria total de l'objecte, a la vegada que defugir radicalment del concepte hotel amb pell estanca tipus mur cortina.

 

2_La membrana interior, l'interstici de l'edifici, recorda una tela d’aranya de fusta, és la que envolcalla tots els espais i cobreix l'atri. És un espai semi-exterior que aprofita la climatologia de Barcelona per convertir-se en un umbracle en diferents intensitats de transparència en funció de la orientació.

L'espai cartílag o atri ha estat desenvolupat de forma paramètrica, a través d'un algorisme que de forma automatitzada ha generat les volumetries, amb un llenguatge poligonalitzat. Aquestes volumetries, acolliran les sales de reunió penjants, i altres espais lúdics, com per exemple una biblioteca o una guarderia.  Aquests volums es generen com a resultat de la combinació de dades i paràmetres (volumetria total disponible, orientació a la llum, sectors d'incendis, capacitat estructural)  amb un software que en combinar-les, genera infinites opcions volumètriques, donant com a forma resultant la que les combina totes de forma mes eficient. Un cop realitzat el procés generatiu, i una vegada creades les volumetries, sense sortir de la interfície digital, s'aconsegueix tenir tota la informació emmagatzemada com a dades en una taula Excel, tots els elements construïts, rendiment, orientació al sol, preu, metres construïts, etc. Aixo ens permet anar fent modificacions, canvis i correccions, a la vegada que estem permanentment informats de les quantitats de material, aixi com la variacio de costos en cada nova variacio que es produeix.

 

L’edifici té les seves façanes exteriors en planta baixa als quatre fronts de vial. L’accés principal de l’apart hotel es produeix des de la cantonada que es forma a la intersecció entre els carrers Sant Ramon de Penyafort i Llull, el vol de la planta primera i segona indica i focalitza l’accés principal.  Les plantes sota rasant contenen l’ús d’aparcament propi de l’apart Hotel repartit entre planta soterrani -1 i -2 (nivells -2 i -3) També sota rasant  (nivell -1) s’ubica la planta tècnica i els magatzems i les sales tècniques i de instal·lacions associats al programa.

 

Un cop finalitzat, l'edifici acollirà 311 apartaments amb vista sobre el mar. D'altra banda, Tembo BCN Suites comptarà amb espais comuns com a restaurants, sales de reunions, pàrquing, una biblioteca, una guarderia i una terrassa amb piscina i unes vistes espectaculars de l'skyline de Barcelona. La creació d'aquest edifici suposa la consolidació de la frontera entre Sant Adrià de Besòs i Barcelona, ​​a prop del Fòrum i amb un marcat caràcter mediterrani que promet generar sinèrgies i atraure visitants a la zona.  En el procés de disseny d'un edifici tan singular s'han utilitzat eines de CAD CAM CAE, i programes de disseny paramètric i associatiu del nivell més avançat.

 

Aquest nou edifici entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs ha estat dissenyat amb criteris de sostenibilitat tant en el procés de disseny, la selecció dels materials com dels sistemes de construcció i industrialitzacio d'alguns dels seus elements, com el disseny i fabricacio de les cambres de bany en proces industrial, per a despres ser instal.lades com un modul independent en cada apartament.

PROMOTOR:    

STAHLER BARCELONA SUITES SL

GESTIO DE CONTRACTACIO:    

D388

MANAGEMENT OBRA:    

COPCISA


EMPLAÇAMENT:    

C/ MANUEL FERNANDEZ MARQUEZ 211, AV RAMON DE PENYAFORT

AUTOR:    

AZCON ARCHITECTURES, Antonio Sanmartin

HYBRIDA, Sylvia Felipe, Jordi Truco

D388 ARQUITECTURA, Jaume Font

COLABORADORS CONCURS HYBRIDa + aZCON

FERRAN IGLESIAS

CARLOS MACHADO

GUAYENTE SANMARTIN

SHASANK SHRIVASTVA

EQUIP HYBRIDa + aZCON PROJECTE BASIC

ANDRÉS DEJANON

MANUELA IANNI

GUAYANTE GARCIA SANMARTIN

JAIME FELIU DE CABRERA SALAS

FARHANG DADFAR

EQUIP D388 PROJECTE BASIC

GLÒRIA FONT BASTÉ

BOSCO VIÑAMATA

IGNACIO BADIA RABASSA

MARÇAL DASQUENS


COL.LABORADORS EXTERNS:

ESTRUCTURES: BEST Costales -Jaén, Ignacio Costales, Carles Jaén

INSTAL.LACIONS: AC arquitectes, Amaya Arizmendi Martínez

TOPOGRAFIA: Cota Zero

RENDER:

ADAM KAMINSKI 


REDACCIO PROJECTE :    

HIVERN 2018

PEM:    

37.000.000€

SUPERFICIE:  

28.000m2