Eurocont Headquarters in Badalona
En les primeres aproximacions al projecte, la propietat ens va transmetre la necessitat d’adaptar un espai diàfan existent organitzat en dues altures, als seus requeriments d’empresa. Eurocont necessitava un espai multifuncional dedicat a oficines, servei d’assistència tècnica SAT, magatzem de recanvis i taller de reparacions. A més l’empresa buscava una imatge forta en sintonia amb la seva filosofia, Eurocont es dedica a la comercialització de noves tecnologies en sistemes de la construcció.
Immediatament vàremm creure que la part crucial del projecte seria la façana interior de la nau (sistema envoltant que integraria prestacions estructurals i ambientals), que sectorizaria les diferents àrees de treball de l’empresa. En aquest cas, va ser necessari pensar en l'envolvent no com un llindar que divideix l’interior i l’exterior, sinó com un filtre que exerceix de mediador entre les condicions (llum, clima, so i permeabilitat visual) d’una àrea amb l’altra.
PROMOTOR:
EUROCONT – EUROCOMERCIAL DE NUEVAS TECNOLOGIAS, SL
EMPLAÇAMENT:
C/ DEL PLÀSTIC 5 – 08915 BADALONA
AUTOR:
SYLVIA FELIPE – JORDI TRUCO
EQUIP HYBRIDa:
EMMANUEL RUFO CALDERON GONZALEZ
UDO THOENNISSEN
FRANCESCA CALVINO
MARCO VERDE
SUPERFICIE:
989 m2
Com punt d’inici prenem la investigació del teixit envoltant i estructural de la closca de l'ou observat a nivell microscòpic. En l’exploració a aquesta grandària s’entén l’estructura com pell d’alt rendiment i la pell com estructura diferenciada. Aquesta idea d’eficàcia ens va fascinar, però l’exemple solament ens va permetre extreure alguns principis geomètrics per a la creació d’un teixit aparentment caòtic. Per a la creació del nostre patró, vam descriure unes variables paramètriques i unes regles de creixement. Vam obtenir aquest aparent teixit caòtic. Després de prendre decisions d’opacitat i permeabilitat el resultat sembla compositiva i geomètricament coherent àdhuc que no hi ha cap decisió formal subjectiva en el disseny o composició final.
En el nostre despatx som conscients que en el procés de formular les pròpies gramàtiques per a crear sistemes formals emergents solament es pot ser coherent si es conta amb l’ús de les noves tecnologies tant en programari com en CAD CAM. Aquestes ens acosten a nous processos de producció (Data Driven Production amb CNC milling machines o altres eines CAM) que desemboquen en formalitzacions d’arquitectura no estàndard, més propera a la lògica de la (variació, mutació) que a la dels processos industrialitzats en cadena. El treball amb eines CAD CAM fa possible la creació d’aquest patró i la producció del mateix, diguem que gràcies al programari podem repetir una rutina milers de vegades per a acabar decidint un resultat, alhora que disposem d’un sistema de mecanitzat de peces capaç de produir 72 panells amb diferents patrons en el mateix temps i preu que ho faria si tots fossin iguals.
El nostre estudi ha hagut de treballar estretament amb el departament d’enginyeria de TECHNOCLADD per a modificar l'inicial sistema de façanes lleugeres estàndard “DinamicWall” creant un sistema híbrid amb dues capes de vidre aïllant practicables i una tercera capa fixa de metacrilat semitransparent amb diferents porositats. Aquesta última capa és la qual produeix diferents efectes de llum, clima, so i permeabilitat visual.
Així mateix hem treballat amb el Taller d'Arquitectura Digital de la ESARQ –UIC usant el fantàstic potencial d’aquest taller equipat amb eines de (Data Driven Production) per al procés de mecanitzat del patró en els 72 panells de metacrilat.
És important per a nosaltres remarcar que per a dur a bona fi un projecte com aquest nostre despatx ha hagut de fer-se càrrec de la contractació d'obra sortint-nos de les funcions pròpies d’arquitectes o dissenyadors.
PROMOTOR:
EUROCONT – EUROCOMERCIAL DE NUEVAS TECNOLOGIAS, SL
GESTIO DE CONTRACTACIO:
HYBRIDa
MANAGEMENT OBRA:
HYBRIDa – SYLVIA FELIPE
EMPLAÇAMENT:
C/ DEL PLÀSTIC 5 – 08915 BADALONA
AUTOR:
SYLVIA FELIPE – JORDI TRUCO
EQUIP HYBRIDa:
EMMANUEL RUFO CALDERON GONZALEZ
UDO THOENNISSEN
FRANCESCA CALVINO
MARCO VERDE
FOTOGRAFIA:
IÑIGO BUJEDO
COL.LABORADORS EXTERNS:
INGENYERIA DE FAÇANES: TECHNOCLADD – COPERFIL (FERRAN SEN)
ESTRUCTURES: ESTUDI PUNT 6 – ANTONI CASAS
INSTAL.LACIONS: ALFA INSTAL.LACIONS SA
CENTRE CONTROL NUMERIC: TAD Taller de Arquitectura Digital ESARQ
PALETERIA: GAPI_2
CLIMA: CLIMASPAIS
REDACCIO PROJECTE :
AGOST 2004 – FEBRER 2005
EXECUCIO:
ABRIL 2005 – MARÇ 2006
PEM:
712.390,00 €
SUPERFICIE:
989 m2